Nie jemy ziemniaków. No fakt, nie jemy bo się nam kojarzą z kluchami, z kluskowatością i z otyłością, tak generalnie. A ja lubię i ziemniaki i czekoladę, z tym, że powinniśmy zacząć się zastanawiać nad tym co i jak przyrządzamy bo:
- Ziemniak/batat pieczony w mundurku w piekarniku to nie to samo co frytki.
- Czekolada o wysokiej zawartości kakao ma o niebo wyższe wartości niż mleczna z orzechami.
Jeżeli zgadzacie się z tym, co napisałam powyżej, to czytajcie dalej, a jak uważacie, że bredzę to idźcie zjeść bułkę z żółtym serem 😉
–
O tym, że jest niedoceniany, piszą dziś specjaliści na wielu forach internetowych o tematyce żywnościowej:
„Teraz, gdy nowe ziemniaki pojawiały się na dobre na straganach warto zastanowić się czy są dobrym składnikiem naszej diety. Polacy zajmują 2 miejsce pod względem wielkości spożycia ziemniaków w Unii Europejskiej z wynikiem 121 kg ziemniaków na osobę. Warzywo to jest jednak bardzo niedoceniane. Średnio w ziemniaku znajdziemy 77{4775e6573a2fa6bc03a847c520e35e1b7734a9618670d83dc1e8cc9a85668f2d} wody, 18{4775e6573a2fa6bc03a847c520e35e1b7734a9618670d83dc1e8cc9a85668f2d} węglowodanów, 2{4775e6573a2fa6bc03a847c520e35e1b7734a9618670d83dc1e8cc9a85668f2d} białka, 1,5{4775e6573a2fa6bc03a847c520e35e1b7734a9618670d83dc1e8cc9a85668f2d} błonnika…”
Myślę, że trzeba Pana Ziemniaka przeprosić, bo bogactwo składników, które kryje pod swoją skórką daje nam wiele cennych mikroelementów i minerałów.
Wartości zaklęte w bulwie:
- Składniki mineralne: magnez i potas.
Wysoka zawartość potasu i niska sodu sprawia, że warzywo to jest szczególnie wskazane dla osób z nadciśnieniem. Magnez natomiast wzmacnia serce, dzięki czemu lepiej znosimy stres. - Białko
Białko stanowi tylko 2{4775e6573a2fa6bc03a847c520e35e1b7734a9618670d83dc1e8cc9a85668f2d}, ale jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Zawartość białka w suchej masie ziemniaka jest podobna jak w zbożach, a w porównaniu z warzywami bulwiastymi jest bardzo wysoka. - Tłuszcz
Ziemniaki same w sobie są beztłuszczowe, czyli wolne od nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawierają również cholesterolu. - Błonnik
Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika. Dwa średnie ziemniaki (130 g) dostarczają ok. 2 g włókna pokarmowego. Błonnik prze wszystkim pomaga w walce z zaparciami. - Witamina C
Ilość tej witaminy w jednym dużym ziemniaku (ok. 13 mg) zaspokaja niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania. - Witaminy
Ziemniaki zawierają witaminy: D, K, E, B1 (tiamina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy, kwas pantotenowy i ryboflawinę. - Żelazo
Zawartość żelaza jest dość duża, a dodatkowo wysoka zawartość witaminy C ułatwia jego wchłanianie.
Tuczą frytki, a sama bulwa?
Wbrew rozpowszechnionej opinii ziemniaki nie tuczą. O kaloryczności decyduje dodawany do nich tłuszcz, sosy i sposób przyrządzenia. Ziemniaki na pewno nie są tuczące, gdyż 100 g zawiera około 70 kcal, w takiej samej ilości ryżu ok. 140 kcal, a makaronu ok. 130 kcal. Natomiast taka sama ilość frytek zawiera już ok. 350 kalorii, a chipsów aż 600.
Same ziemniaki są lekkostrawne, zasadotwórcze, niskokaloryczne, a zawarte w nich związki łatwo przyswajane przez organizm.
Nie ma zatem potrzeby unikania dań zawierających ziemniaki nawet podczas odchudzania się. Wprost przeciwnie, jedzone bez tłuszczu i tłustych dodatków mogą być sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę.
Jak przyrządzać?
Najzdrowsze jest pieczenie ziemniaków w łupinkach np. w foli aluminiowej, wówczas nie stracą prawie nic ze swojej wartości.
Dobrym sposobem jest też gotowanie na parze. W ten sposób straci się zaledwie 10-15{4775e6573a2fa6bc03a847c520e35e1b7734a9618670d83dc1e8cc9a85668f2d} cennych składników odżywczych.
Jeżeli już najbardziej odpowiada nam tradycyjne gotowanie, to najlepiej wkładać ziemniaki do osolonego wrzątku i gotować pod przykryciem ok. 20 min. Sól pomoże ograniczyć stratę witamin i minerałów.
Nie polecane jest natomiast smażenie. Podczas tego procesu ziemniaki absorbują spore ilości tłuszczu. Następują także znaczne straty składników mineralnych i witaminy C.
–
Materiał opracowałam podpierając się dyskusjami na forum sfd.pl.