Estera na szkoleniu powiedziała, że daje nam miesiąc na przeorganizowanie swoich lodówek. Dzięki Bogu ja swojej nie musiałam – bo już początkiem roku okazało się, że przymus bycia na diecie gluten_free i no_lactosis, spowodował wielkie zmiany.
Jaka natomiast jest nauka i przekaz dla Was? Jeżeli jeszcze miotacie się z dietą i ciężko idzie zmiana nawyków, polecam zacząć od uzupełniania (nie mylić z zamianą – żaden Dukan ) produktów białkowych.
Co daje wysoka podaż białek w diecie?
Liczne doniesienia naukowe wskazują, że dieta wysokobiałkowa wpływa na zmniejszenie masy ciała m.in. poprzez redukcję tkanki tłuszczowej. Jest to naukowo uzasadnione, a związane jest ze swoiście dynamicznym działaniem pożywienia (SDDP) tzw. termogenezą poposiłkową, czyli okresowym wzrostem przemiany materii i wydatków energetycznych ustroju, spowodowanym spożywaniem pokarmu, trawieniem, wchłanianiem oraz transportem składników odżywczych. Przyjmuje się, że SDDP jest uzależnione od składu i ilości przyjmowanego pożywienia. Białka (czy to roślinne czy odzwierzęce), powodują wzrost przemiany materii o 25{4775e6573a2fa6bc03a847c520e35e1b7734a9618670d83dc1e8cc9a85668f2d}. Dla porównania wzrost przemiany materii z tłuszczów wynosi 5-10{4775e6573a2fa6bc03a847c520e35e1b7734a9618670d83dc1e8cc9a85668f2d}, a z węglowodanów około 6{4775e6573a2fa6bc03a847c520e35e1b7734a9618670d83dc1e8cc9a85668f2d}.
Pamiętajcie jednak, że zwiększając podaż protein w diecie, należy zadbać o właściwą ilość wypijanych płynów ( narządami odpowiedzialnymi za metabolizm białek są nerki i wątroba).
WSKAZANE ŹRÓDŁA BIAŁKA W ŻYWNOŚCI:
1. Mleko o zawartości tłuszczu 1-1,5{4775e6573a2fa6bc03a847c520e35e1b7734a9618670d83dc1e8cc9a85668f2d}.
2. Chude przetwory mleczne( kefiry, maślanki, jogurty, sery twarogowe).
3. Ryby (śledź, tuńczyk, sardynka, makrela, łosoś).
4. Chude mięso (indyk, cielęcina, kura).
5. Jaja.
6. Umiarkowana ilość orzechów (garść).
–
Nie muszę chyba dodawać, że właściwa podaż białek wyliczana jest indywidualnie w zależności od płci, aktywności i trybu życia?