Monika Kastelik

Chcę schudnąć, ale lubię podgryzać.

Twoja docelowa waga wydaje się odległa jak trasa z Bielska nad morze? Pamiętaj, że każde ciało działa według własnych prawideł i nie na każdego działają podobne bodźce. Im więcej do stracenia, tym szybciej się chudnie, gorzej jeśli jesteś już na finiszu i nadprogramowe kg wcale nie chcą spadać w dół.

WAŻNE JEST ABY NIE CZUĆ GŁODU, BO GŁÓD POWODUJE STRES – ten z kolei podbija kortyzol, nam narasta frustracja i apetyt i koło się zamyka.

 

Polub błonnik i zjadaj go codziennie w ilości ok 30g – znajdziesz go w owocach, warzywach i ziarnach. Dlaczego błonnik? Bo nie ulega trawieniu, wypełnia żołądek i daje uczucie sytości na dłużej. Reguluje pracę jelit, zwiększa wydalaną masę czyszcząc przewód pokarmowy i niweluje zaparcia. 

Nie wnikam w Twoje preferencje kulinarne i produkty, które Ci smakują. Przyczepie się tego, co najczęściej zaburza nasz cykl żywienia. Przerywniki. Postaw na zdrowe przekąski – czasem wystarczy tylko 100 kcal z błonnikiem i jestem pewna, że złapiesz energię wystarczająca do kolejnego większego posiłku, a reszta efektów takich zabiegów przyjdzie z czasem.

NA SŁODKO:

  • banan z gorzką czekoladą – 1/2 banana pokrój w grube krążki i włóż do zamrażarki na 2h, po tym czasie zalej je roztopioną gorzką czekoladą (3 kosteczki) i odstaw do lodówki.
  • ananas na gorąco – 2 plastry świeżego ananasa podpiecz z obydwu stron na patelni grillowej, posyp cynamonem lub kakao.
  • suszone figi – 3-5 szt owoców rozkrój i nadziej połową łyżeczki półtłustego naturalnego serka. Odstaw do lodówki.

WYTRAWNIE:

  • jajko z przyprawami – ugotuj na półmiękko średniej wielkości jajo, zawiń w liście sałaty z ogórkiem kiszonym, dopraw.
  • łódka z selera – 3 łodygi selera naciowego posmaruj łyżeczką ulubionego serka, skrop cytryną i pieprzem.
  • chipsy z jarmużu – 3 garści liści umyj i osusz, wymieszaj z łyżką oliwy i podpiecz na blasze 10 min w temp 180 stopni.
  • podpiekany pomidor – 2 pomidory pokrój w grube plastry, wymieszaj w przyprawach i pociętej na piórka czerwonej cebuli lub w czosnku, polej octem jabłkowym.

So easy…

Podaj ten wpis światu